Naprapati: Förebygga, utreda och behandla
Området naprapati omfattar att förebygga, utreda och behandla funktionsrubbningar och smärttillstånd i rörelse- och stödjeorganen. Behandlingen sker genom att kombinera manipulations- och mobiliseringstekniker med muskeltöjning och massage i syfte att återställa funktionen i rörelse- och stödjeorganen.
För att bli legitimerad naprapat krävs 4 års heltidsstudier på naprapathögskolan i Stockholm följt av 1 års legitimationspraktik på klinik och inom primärvården.
Naprapatin präglas av ett helhetstänkande och behandlingen kompletteras ofta med andra metoder och även med rehabiliterande träning för att du inte ska återfå samma problem igen.
Om du har ont är det bästa att direkt ta kontakt med en naprapat. Då kan man i de flesta fall få bättre och snabbare behandlingsresultat vilket minskar antalet behandlingstillfällen och på så sätt spar du både lidande, tid och pengar.
Så går ett besök till
1. PATIENTBERÄTTELSE/ANAMNES
Först måste vi ta reda på bakgrunden till dina besvär. Vi frågar om dina symptom, tidigare besvär , olyckor, mediciner , operationer, träning och arbetsbelastning mm.
2. UNDERSÖKNING
Vid undersökningen fastställer vi det vi redan misstänker från patientberättelsen. Denna kan utföras stående-sittande-liggande.
Undersökningen innehåller:
- Inspektion: Visuell bedömning av hållningen, muskler och leder.
- Rörelseanalys: Undersöker kroppens rörlighet, balans och koordination.
- Palpation: Undersöker vävnaderna med händerna.
- Ortopediska tester: Specifika tester för rörelseapparaten.
- Neurologiska tester: Undersökning av nervsystemets funktion.
- Specifik ledundersökning: Undersöker här varje ryggrads segment eller enskilda leder.
3. BEHANDLING
För att komma till rätt med din smärta använder vi flera olika behandlingsmetoder. Vilka metoder vi använder beror på vilken typ av värk, smärta eller skada du har. Våra vanligaste metoder är:
- Manipulation. Leden förs ut i ett ytterläge för att åstadkomma en ledseparation vilket ökar ledrörligheten.
- Akupunktur. Vi använder akupunktur som smärtlindrande behandling och även för avslappning.
- Massage. Ökar genomblödning i vävnaden samt muskulär avslappning.
- Elterapi. Muskulaturen påverkas både mekaniskt och nervmässigt av den påverkade ryggraden vill vi försöka uppnå muskelavslappning i området, där kan elterapi vara ett bra komplement.
- Stretching/Nervmobilisering. Som avslutning på behandlingen försöker man jobba med nervfunktionen för att muskeln ska släppa sitt kramptillstånd fortare.
- Rehabilitering. Vissa skador/tillstånd kräver en viss typ av träning för att bli bra. Vi hjälper dig att lägga upp ett sådant program.
4. HEMRÅD
Vi försöker att ge patienten hemträning och rådgivning för att skadan/värken snabbare ska läka ut och undvikas att få tillbaka. Informationen här är endast en kortfattad sammanfattning av vårt arbete. Har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta oss.