Smålands Rygg- & Idrottsklinik

Naprapati: Förebygga, utreda och behandla

Området naprapati omfattar att förebygga, utreda och behandla funktionsrubbningar och smärttillstånd i rörelse- och stödjeorganen. Behandlingen sker genom att kombinera manipulations- och mobiliseringstekniker med muskeltöjning och massage i syfte att återställa funktionen i rörelse- och stödjeorganen.

Naprapatin präglas av ett helhetstänkande och behandlingen kompletteras ofta med andra metoder och även med rehabiliterande träning för att du inte ska återfå samma problem igen.

Om du har ont är det bästa att direkt ta kontakt med en naprapat. Då kan man i de flesta fall få bättre och snabbare behandlingsresultat vilket minskar antalet behandlingstillfällen och på så sätt spar du både lidande, tid och pengar.

Så går ett besök till

1. PATIENTBERÄTTELSE/ANAMNES

Först måste vi ta reda på bakgrunden till dina besvär. Vi frågar om dina symptom, tidigare besvär , olyckor, mediciner , operationer, träning och arbetsbelastning mm.

2. UNDERSÖKNING

Vid undersökningen fastställer vi det vi redan misstänker från patientberättelsen. Denna kan utföras stående-sittande-liggande.
Undersökningen innehåller:

 • Inspektion: Visuell bedömning av hållningen, muskler och leder.
 • Rörelseanalys: Undersöker kroppens rörlighet, balans och koordination.
 • Palpation: Undersöker vävnaderna med händerna.
 • Ortopediska tester: Specifika tester för rörelseapparaten.
 • Neurologiska tester: Undersökning av nervsystemets funktion.
 • Specifik ledundersökning: Undersöker här varje ryggrads segment eller enskilda leder.

3. BEHANDLING

För att komma till rätt med din smärta använder vi flera olika behandlingsmetoder. Vilka metoder vi använder beror på vilken typ av värk, smärta eller skada du har. Våra vanligaste metoder är:

 • Manipulation. Leden förs ut i ett ytterläge för att åstadkomma en ledseparation vilket ökar ledrörligheten.
 • Akupunktur. Vi använder akupunktur som smärtlindrande behandling och även för avslappning.
 • Massage. Ökar genomblödning i vävnaden samt muskulär avslappning.
 • Elterapi. Muskulaturen påverkas både mekaniskt och nervmässigt av den påverkade ryggraden vill vi försöka uppnå muskelavslappning i området, där kan elterapi vara ett bra komplement.
 • Stretching/Nervmobilisering. Som avslutning på behandlingen försöker man jobba med nervfunktionen för att muskeln ska släppa sitt kramptillstånd fortare.

4. HEMRÅD

Vi försöker att ge patienten hemträning och rådgivning för att skadan/värken snabbare ska läka ut och undvikas att få tillbaka. Informationen här är endast en kortfattad sammanfattning av vårt arbete. Har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta oss.

Imorgon den 9 september är det öppet hus på Forma Framtid. Vi kommer såklart att vara där! Kom och snacka, ställ frågor, se hur det ser ut på våran klinik. Mellan 17-18 rullar vi fram våran ultraljudsmaskin och testar att ultraljuda den som vill. Vi bjuder. Vi ses! ... Visa merVisa mindre
Visa på Facebook
Idag var en förändringarnas dag på Smålands rygg & idrottsklinik.Victor som med bravur har arbetat sin första sommar som naprapat gjorde sin sista dag. Han ska tillbaka upp till Stockholm för att gå sitt sista år på naprapathögskolan🌟”-Jag känner mig verkligen inspirerad, gnistan har tänts, rolig arbetsgrupp och mycket utvecklande att få jobba här”,var Victors ord när vi frågade honom lite hur sommaren hade varit🌟Martin som har arbetat hos oss sedan 2018 arbetade också sin sista dag idag. Martin har valt att gå vidare med sin kunskap inom naprapati och sin nytillkomna utbildning och ska vara med och arbeta med hållbarhetsfrågor på industrilås i Nässjö. ”- Intressant och spännande”.🌟Ni kommer saknas på klinikerna, både som kollegor och som naprapater. Vi önskar er stort lycka till framöver!🙌// Simon, Patrick och Fredrik. ... Visa merVisa mindre
Visa på Facebook
Har semestern slitit på kroppen eller är det dags att ta tag i ditt gamla ryggproblem?Vi har kompetensen som behövs för att hjälpa dig.Lediga tider för undersökning och behandling finns från och med nästa vecka.Vi som arbetar då är;Victor Brodd naprapat. EksjöPatrick Nordh naprapat. Eksjö Simon Brüggemann naprapat. Eksjö/VetlandaMartin Samuelsson naprapat. NässjöVår sjukgymnast Fredrik Bredberg, Eksjö är även han snart tillbaka. Varmt välkomna! ... Visa merVisa mindre
Visa på Facebook
Här är Victor iklädd jobbdress.👨‍✈️Han började i måndags och har tagit hand om många patienter i veckan.Vi är väldigt glada för att han är här. Har du eller någon du känner behov av Victors hjälp? Boka här ww1.clinicbuddy.com/onlinebooking/-38 ... Visa merVisa mindre
Visa på Facebook

© Copyright 2020 Smålands rygg- och idrottsklinik