Smärta i axeln
Smärta i axeln är det tredje vanligaste muskeloskeletala besväret som patienter söker någon form av vårdgivare för och den vanligaste orsaken till smärtan är det man kallar för subakromiellt smärtsyndrom, även kallat i folkmun för impingement. Man vet inte riktigt vad detta beror på i dagsläget och tidigare har man trott att det beror på en inklämning av axelns senor som ger smärta (därav namnet impingement) men senare forskning har hittat ett stort stöd för att detta inte är den huvudsakliga orsaken.
Varför får jag då ont?
Smärtan i axeln debuterar oftast efter att man har på ett eller annat sätt överbelastat axeln, vilket skapar en irritation och svullnad av senvävnaden i axeln. Detta gör att man vanligtvis har ont när man lyfter armen över 90 grader, stelhet på morgonen och efter vila samt kraftigt ökad värk efter belastande aktivitet såsom arbetsuppgifter, tung träning eller liknande.
Risken för att drabbas av axelsmärta ökas av flertalet olika faktorer såsom genetik, sjukdomar som diabetes och övervikt. En underbelastning av axeln i form av inaktivitet och för lite träning ökar också risken då axeln blir mer utsatt och känslig för den belastning som den utsätts för i vardagen under jobb och träning
Hur blir jag av med det?
Subakromiell smärta/impingement tar oftast tid innan det blir bra, man brukar säga minst 3 månaders rehabträning. Men enligt statistik så har cirka en tredjedel av alla som får ont någon form av fortsatta besvär eller känner att de inte är helt återställda efter 1 års tid oavsett vad för behandling eller hjälp de har fått. Det som är positivt är att det blir tillslut bra.
Vad är mest effektivt?
Den bästa behandlingen över tid mot axelsmärta är rehabiliteringsträning, man kan även för att minska värken under rehabiliteringen behandla med kortisoninjektioner, massage och stötvåg.
Vi på Smålands rygg och idrottsklinik kan hjälpa dig genom att vi gör en grundlig anamnes och undersökning. Utefter det så anpassar vi både behandling och rehabiliteringsträning utefter dina mål, krav och vad du behöver jobba på för att på ett så effektivt sätt som möjligt hjälpa dig bli smärtfri.