Smålands Rygg- & Idrottsklinik
Rygg

Ryggskott eller ryggproblem?

Ryggskott kallas det när du plötsligt eller gradvis får ont i ryggen. Det gör mer ont vid vissa rörelser, till exempel när du försöker vrida dig eller böja dig framåt. Vid ryggskott händer det även att man kan böja sig framåt utan besvär, men inte tillbaka. Ett ryggskott kan uppstå från flera olika orsaker och är egentligen ett samlingsbegrepp för flera besvär som uppstår i ryggen.

Vanliga orsaker till ryggskott

Ryggskott och ryggsmärta är oftast idiopatisk, man kan alltså inte alltid säga exakt orsaken till vad för struktur som ger smärtan och varför men akut ryggsmärta har en god prognos där de flesta blir bra. Möjliga orsaker till smärtan kan bero på diskogena besvär såsom diskbråck, diskbuktning, det kan bero på microrupturer av ledkapsel eller disk, men som vanligast är ryggskottet en följd från en överbelastning. Det man vet från ovan skrivna orsaker är att de flesta blir helt bra och läker relativt snabbt, men beroende på orsak kan det variera på flera veckor med hur lång tid det tar innan smärtan har lagt sig.

Cirka 8 av 10 personer får besvär i ryggen någon gång under sitt liv och det kan uppkomma i alla åldrar.

Som ovan nämt är det vanligaste att man inte kan säga exakt vilken struktur som ger dig smärtan, oftast beror uppkomsten av besvär inte bara på en sak. Vad man vet idag så uppkommer smärtan som en följd av flera olika faktorer såsom:

  • Stress, oro och ångest. Ökad anspänning skapar en spänd rygg samt sänker din egna smärttröskel. (Ont i ryggen)
  • Minskad motion och underbelastning vilket medför att kroppen blir stelare och stelare samt mer känslig för belastning i vardagen.
  • För mycket sittande. Detta skapar ännu större stelhet i kroppen och är belastande för diskarna. (vi behöver röra på oss!)
  • Minskad/dåliga sömnvanor ökar risken för att utveckla ryggsmärta
  • Fysisk form påverkar ryggens skick och hälsa
  • Rökning har visat sig öka risken att utveckla ryggsmärta genom att försämra cirkulationen i kotkroppar och diskar.

Som du förstår från ovan skrivna lista är ryggsmärta och ryggskott ofta en följd av ett komplext nätverk av olika faktorer snarare än att 1 specifik struktur är orsaken till besväret (även om detta förekommer). Dessa är några vanliga faktorer som tillsammans påverkar risken för att utveckla ryggsmärta men finns även flera, därför rekommenderar vi dig som har ont att uppsöka oss eller annan vårdgivare för att få en undersökning, behandling, rådgivning och hjälp för att dels utesluta strukturella skador men också för att få lugnande information och rätt råd så du kan hjälpa dig själv till att bli bättre.

Behandling av ryggskott

Vi på Smålands Rygg & Idrottsklinik är specialister på ryggskott och värk. Först gör vi en grundlig undersökning av ditt besvär för att kunna få förståelse varför just du har ont och ge dig en förståelse för ditt problem så du själv kan göra egna insatser för att slippa framtida besvär. Efter undersökning behandlar vi även din rygg med målet att minska smärtan och öka funktionen i rygg så att du får förutsättningar att kunna bli bättre så snabbt som möjligt. Du kommer även vid behov få hjälp med ett rehabiliteringsprogram utformat för dig och efter dina förutsättningar.

Visa på Facebook

Äntligen dags för en onsdagsövning!🥳
Känner du dig stel i benen eller ryggen? Kanske precis som Martin i videon är stel i axlarna? Då är detta en väldigt bra övning för hela kroppen där man får kombinera både rörlighet och styrka😍 vill man så kan man göra armhävningen på knäna för att minska tyngden.
Att tänka på när man gör övningen:
-Gör efter din egna förmåga
- Gå bara så långt där det känns okej, det skall inte göra ont.
- tänk på andningen och slappna av.
-Njut av känslan att röra på sig😍

Gör 4-6 repetitioner och man kan upprepa detta 2-3 gånger om man vill!
Härlig övningen på kontoret för att ladda batterierna eller perfekt för att få tillbaka lite energi när du kommit hem👍🏻
Lycka till och ha en superhärlig onsdag!🥳👑🌟
... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook

Nu är Martin påväg hem från en lång och spännande dag i Stockholm! Han har deltagit i en podcast🎧🎤 där han tillsammans med sin goda vän Nathan pratar om axelsmärta, hur forskningen ser ut på detta området och hur vårdgivare som sjukgymnaster och Naprapater kan tänka vid handläggning av dessa patienter!😀 Detta är första gången Martin har spelat in en podcast och känner sig nöjd med dagens inspelning, men är nu riktigt trött😴
#science #naprapat #sjukgymnast #rehab #träning #hälsa #podcast
... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook

2 månader sedan

Smålands rygg- & idrottsklinik

Hos oss på Smålands rygg och Idrottsklinik är vidareutbildning en central del i verksamheten och en självklarhet för oss, för att ge er patienter en kvalitetssäkrad vård med hänsyn till den senaste forskningen!🌟 under hela förra veckan var vår Patrik på steg 2 utbildning inom idrottsmedicin som anordnas av Svensk förening för fysisk aktivitet och idrottsmedicin där han har genomgått 5 heldagar med föreläsningar inom fysisk aktivitet och medicin! Han är nu tillbaka på kliniken denna veckan med ny kunskap, ännu mer motivation och kompetens för att kunna hjälpa dig med dina besvär🤩

Vill du boka tid hos Patrik eller övriga teamet så kan du göra detta via vår hemsida smalandsrygg.se. Länk finns i bio!😀
#utbildning #idrottsmedicin #fysiskaktivitet #hälsa #naprapat #sjukgymnast @ Smålands rygg- & idrottsklinik
... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook

Nu är det vår sjukgymnast Fredriks tur för en presentation👏

Fredrik har arbetat som Legitimerad Sjukgymnast sedan 2006. Blev fast anställd på kliniken 2017. Han är till största delen stationerad i Eksjö. Fredrik jobbar sjukgymnast för Nässjö Basket och Svenska Orienteringslandslaget sedan flera år tillbaka. ”-Det är en fantastiskt möjlighet att få jobba med idrottare på högsta elitnivå, vilket var en dröm när jag påbörjade min utbildning 2003!”.
Idrottsrelaterade skador har alltid varit ett stort intresseområde och sedan flera år tillbaka kan han titulera sig Certified Sports Physiotherapist (CSPT). I våras tog Fredrik examen i Muskeloskeletal Ultraljudsdiagnostik och fördjupningsutbildning i ultraljudsledd injektionsteknik. Ultraljudet används för att på ett mer exakt sätt kunna bekräfta undersökningsresultatet. Fredrik använder även ultraljudet när han sätter injektioner. I sina bedömningar försöker han hela tiden jobba efter en helhetstänk för att få till en långsiktig hållbar behandling.

För att boka en tid till Fredrik eller övriga teamet så kan ni gå in på vår hemsida smalandsrygg.se! Länk finns i vår bio!🏋️‍♂️⛹️‍♂️🏃‍♀️
#ultraljud #sjukgymnast #naprapat #hälsa #träning #idrott #rehab
... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook

© Copyright 2016 Smålands rygg- och idrottsklinik