Smålands Rygg- & Idrottsklinik
Rygg

Ryggskott eller ryggproblem?

Ryggskott kallas det när du plötsligt eller gradvis får ont i ryggen. Det gör mer ont vid vissa rörelser, till exempel när du försöker vrida dig eller böja dig framåt. Vid ryggskott händer det även att man kan böja sig framåt utan besvär, men inte tillbaka. Ett ryggskott kan uppstå från flera olika orsaker och är egentligen ett samlingsbegrepp för flera besvär som uppstår i ryggen.

Vanliga orsaker till ryggskott

Ryggskott och ryggsmärta är oftast idiopatisk, man kan alltså inte alltid säga exakt orsaken till vad för struktur som ger smärtan och varför men akut ryggsmärta har en god prognos där de flesta blir bra. Möjliga orsaker till smärtan kan bero på diskogena besvär såsom diskbråck, diskbuktning, det kan bero på microrupturer av ledkapsel eller disk, men som vanligast är ryggskottet en följd från en överbelastning. Det man vet från ovan skrivna orsaker är att de flesta blir helt bra och läker relativt snabbt, men beroende på orsak kan det variera på flera veckor med hur lång tid det tar innan smärtan har lagt sig.

Cirka 8 av 10 personer får besvär i ryggen någon gång under sitt liv och det kan uppkomma i alla åldrar.

Som ovan nämt är det vanligaste att man inte kan säga exakt vilken struktur som ger dig smärtan, oftast beror uppkomsten av besvär inte bara på en sak. Vad man vet idag så uppkommer smärtan som en följd av flera olika faktorer såsom:

  • Stress, oro och ångest. Ökad anspänning skapar en spänd rygg samt sänker din egna smärttröskel. (Ont i ryggen)
  • Minskad motion och underbelastning vilket medför att kroppen blir stelare och stelare samt mer känslig för belastning i vardagen.
  • För mycket sittande. Detta skapar ännu större stelhet i kroppen och är belastande för diskarna. (vi behöver röra på oss!)
  • Minskad/dåliga sömnvanor ökar risken för att utveckla ryggsmärta
  • Fysisk form påverkar ryggens skick och hälsa
  • Rökning har visat sig öka risken att utveckla ryggsmärta genom att försämra cirkulationen i kotkroppar och diskar.

Som du förstår från ovan skrivna lista är ryggsmärta och ryggskott ofta en följd av ett komplext nätverk av olika faktorer snarare än att 1 specifik struktur är orsaken till besväret (även om detta förekommer). Dessa är några vanliga faktorer som tillsammans påverkar risken för att utveckla ryggsmärta men finns även flera, därför rekommenderar vi dig som har ont att uppsöka oss eller annan vårdgivare för att få en undersökning, behandling, rådgivning och hjälp för att dels utesluta strukturella skador men också för att få lugnande information och rätt råd så du kan hjälpa dig själv till att bli bättre.

Behandling av ryggskott

Vi på Smålands Rygg & Idrottsklinik är specialister på ryggskott och värk. Först gör vi en grundlig undersökning av ditt besvär för att kunna få förståelse varför just du har ont och ge dig en förståelse för ditt problem så du själv kan göra egna insatser för att slippa framtida besvär. Efter undersökning behandlar vi även din rygg med målet att minska smärtan och öka funktionen i rygg så att du får förutsättningar att kunna bli bättre så snabbt som möjligt. Du kommer även vid behov få hjälp med ett rehabiliteringsprogram utformat för dig och efter dina förutsättningar.

Nu är det dags för Patrick att presenteras för er!

Patrick arbetar som naprapat på klinikerna i både Eksjö och Nässjö. I sin yrkesroll strävar han alltid efter att hitta grundorsaken till patientens besvär, samt att ge individanpassade verktyg för att minska risken för återfall. Han har flera års erfarenhet av att undersöka, behandla och rehabilitera nack- och ryggrelaterade besvär. Patrick har även ett stort intresse för idrottsskador och är vidareutbildad inom idrottsmedicin. Han kan hjälpa både dig som är elitaktiv såväl som motionär.🏋️‍♂️🏃‍♂️🏃‍♀️

Du kan boka din tid hos Patrick eller hos övriga teamet på våran hemsida smalandsrygg.se, länk finns i vår bio!👏👌🏻
... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook

Nästa person i vårt glada och härliga gäng är Simon Brüggemann 😀

Simon är en glad och ambitiös 26 åring som precis har köpt en liten gård utanför Eksjö där han bor med sin fru Petronella. Till vardags brinner Simon för att umgås med familj och vänner, livet på landet, att vara ute i skog och mark samt träning av olika slag.

Simon är i sitt yrke mycket intresserad av att jobba med idrottsmedicin🏋️‍♂️, rygg och nacksmärta samt att hitta greppbara och bra förklaringsmodeller till patientens problem. Detta för att man därifrån tillsammans ska kunna göra en bra plan för hur besvären ska bli bättre, nu och i framtiden. 🌟

Du kan boka din tid hos Simon eller hos övriga teamet via vår hemsida smalandsrygg.se, länk finns i vår bio!
#naprapat #fysio #idrott #rehab #hälsa #träning
... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook

Nästa person i vår teampresentation är Martin!
Martin är Leg. Naprapat och är framförallt verksam i Nässjö.
Han är vidareutbildad inom idrottsmedicin och och har gjort flertalet idrottsuppdrag där han bland annat var landslagsfysio för Svenska basketbollförbundets u16 och u18 lag under säsongen 2015-2016⛹️‍♂️. Han har även deltagit på vidareutbildning inom smärtfysiologi och långvarig smärtproblematik.
Utöver de praktiska arbeten som fysio och naprapat har Martin varit involverad som forskningsassistent på Karolinska institutet, och varit involverad i ett forskningsprojekt där man försöker kartlägga riskfaktorer för skador hos unga kvinnliga fotbollspelare.⚽️🏃‍♀️
Martin behandlar och rehabiliterar både idrottsrelaterade skador, rygg-, nack- och axelsmärtor samt långvarig smärta😊
Ni kan boka tid hos Martin eller hos övriga teamet via vår hemsida smalandsrygg.se, länk finns i vår bio!
#naprapat #fysio #idrott #rehab #träning #hälsa #painscience
... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook

Vi tycker att det är dags för en presentation av teamet och först ut blir vår alldeles egna Petter!😀
Petter startade Smålands rygg och idrottsklink -94 och har sedan dess samlat på sig en lång erfarenhet.
Han har vidareutbildat sig inom biomekanik och idrottsskador, han har även jobbat som landslagsnaprapat i Svenska fotbollförbundet för juniorlagen mellan 2003-2009!
Petter har under sina år specialiserat sig på både nack och ryggbesvär men även idrottsrelaterade skador🏃‍♂️🤕

Ni kan boka tid hos Petter eller hos övriga teamet via våran hemsida smalandrygg.se, länk finns i vår bio!
#naprapat #hälsa #rehab #idrott #träning
... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook

Nu finns vi äntligen på instagram!
Tanken är att vi här skall dela med oss av nyheter, uppdateringar, tips och tricks och andra råd! Sprid gärna vidare och följ oss här för att hålla er uppdaterade om vad det senaste är hos oss! Vi heter smalandsryggochidrottsklinik!
Välkommen😀⭐️
#smålandsnaprapat #rehab #naprapat #sjukgymnastik #träning #träningsglädje
... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook

© Copyright 2016 Smålands rygg- och idrottsklinik