Smålands Rygg- & Idrottsklinik
Rygg

Ryggskott eller ryggproblem?

Ryggskott kallas det när du plötsligt eller gradvis får ont i ryggen. Det gör mer ont vid vissa rörelser, till exempel när du försöker vrida dig eller böja dig framåt. Vid ryggskott händer det även att man kan böja sig framåt utan besvär, men inte tillbaka. Ett ryggskott kan uppstå från flera olika orsaker och är egentligen ett samlingsbegrepp för flera besvär som uppstår i ryggen.

Vanliga orsaker till ryggskott

Ryggskott och ryggsmärta är oftast idiopatisk, man kan alltså inte alltid säga exakt orsaken till vad för struktur som ger smärtan och varför men akut ryggsmärta har en god prognos där de flesta blir bra. Möjliga orsaker till smärtan kan bero på diskogena besvär såsom diskbråck, diskbuktning, det kan bero på microrupturer av ledkapsel eller disk, men som vanligast är ryggskottet en följd från en överbelastning. Det man vet från ovan skrivna orsaker är att de flesta blir helt bra och läker relativt snabbt, men beroende på orsak kan det variera på flera veckor med hur lång tid det tar innan smärtan har lagt sig.

Cirka 8 av 10 personer får besvär i ryggen någon gång under sitt liv och det kan uppkomma i alla åldrar.

Som ovan nämt är det vanligaste att man inte kan säga exakt vilken struktur som ger dig smärtan, oftast beror uppkomsten av besvär inte bara på en sak. Vad man vet idag så uppkommer smärtan som en följd av flera olika faktorer såsom:

  • Stress, oro och ångest. Ökad anspänning skapar en spänd rygg samt sänker din egna smärttröskel. (Ont i ryggen)
  • Minskad motion och underbelastning vilket medför att kroppen blir stelare och stelare samt mer känslig för belastning i vardagen.
  • För mycket sittande. Detta skapar ännu större stelhet i kroppen och är belastande för diskarna. (vi behöver röra på oss!)
  • Minskad/dåliga sömnvanor ökar risken för att utveckla ryggsmärta
  • Fysisk form påverkar ryggens skick och hälsa
  • Rökning har visat sig öka risken att utveckla ryggsmärta genom att försämra cirkulationen i kotkroppar och diskar.

Som du förstår från ovan skrivna lista är ryggsmärta och ryggskott ofta en följd av ett komplext nätverk av olika faktorer snarare än att 1 specifik struktur är orsaken till besväret (även om detta förekommer). Dessa är några vanliga faktorer som tillsammans påverkar risken för att utveckla ryggsmärta men finns även flera, därför rekommenderar vi dig som har ont att uppsöka oss eller annan vårdgivare för att få en undersökning, behandling, rådgivning och hjälp för att dels utesluta strukturella skador men också för att få lugnande information och rätt råd så du kan hjälpa dig själv till att bli bättre.

Behandling av ryggskott

Vi på Smålands Rygg & Idrottsklinik är specialister på ryggskott och värk. Först gör vi en grundlig undersökning av ditt besvär för att kunna få förståelse varför just du har ont och ge dig en förståelse för ditt problem så du själv kan göra egna insatser för att slippa framtida besvär. Efter undersökning behandlar vi även din rygg med målet att minska smärtan och öka funktionen i rygg så att du får förutsättningar att kunna bli bättre så snabbt som möjligt. Du kommer även vid behov få hjälp med ett rehabiliteringsprogram utformat för dig och efter dina förutsättningar.

Morgonstel? Känner du dig stel eller kanske bara trött på morgonen?
Ta 2 minuter och ställ dig upp och gör denna rörelseserie, upprepa flera ggr om du vill och känner för! Utmärkt sätt att få litet avbrott och få ny energi! Utför 5 repetitioner på varje övning och repetera 2-3 ggr. Lycka till!😀💪🏋️‍♂️ (videon är snabbspolad) #naprapat #sjukgymnast #rörelseglädje #movement
... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook

Börja morgonen med lite rörelser och få en bättre start på dagen! Perfekt om man känner sig stel, gå så djupt som du känner dig bekväm med och njut av den stretchande känslan i bröstryggen, axlar och mellan skulderbladen! Lycka till!😀 ... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook

2 månader sedan

Smålands rygg- & idrottsklinik

I helgen var Patrick och Petter i Stockholm på Svenska fotbollsförbundets idrottsmedicinska konferens där de lyssnade på många spännande föreläsningar, bland annat på Gil Rodas som är ansvarig läkare för FC Barcelona! En mycket givande och spännande helg!
#fotboll #idrottsmedicin #naprapat @ Smålands rygg- & idrottsklinik
... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook
Visa på Facebook

© Copyright 2016 Smålands rygg- och idrottsklinik