Smålands Rygg- & Idrottsklinik
Nacke & axlar

Värk i Nacke och axlar

Smärta i nacke och nackspärr

I vardagligt tal kallas plötslig smärta i nacke och axlar för ”nackspärr”. Nackspärren kan innebära smärta, värk eller nedsatt rörlighet i nacken. Detta kan vara mycket obehagligt och göra ont, men du som får det kan vara lugn, det blir i de allra flesta fallen helt bra av sig självt.

Vad beror nackspärr på

Smärta i nacke och skuldra kan precis som övriga delen av ryggen bero på flera olika orsaker. Det kan komma från överbelastning av muskler, disk eller lederna i nacken vilket skapar en irritation i området, när man då vrider på huvudet så signalerar kroppens varningsreceptorer om potentiell fara, vilket gör att musklerna runt området blir väldigt spänt och du kan uppleva smärta och stelhet.

Liknande symtom kan ske om man får irritation av nervrot i halskotpelaren som kan bero på t.ex. diskbuktning/bråck, pålagringar i ligament som gör utrymmet trångt (stenos) m.fl. Detta är inte heller farligt men det kan skilja i tid tills förbättring samt råden om vad man skall göra åt det och därför rekommenderar vi att du skall söka hjälp för att få rätt råd och vård.

Värk i nacken

All värk i nacken kommer inte så plötsligt eller ter sig så kraftigt som en nackspärr, en stor del av smärtan i nacken kan uppkomma gradvis och öka över tid, den kan även ge upphov till symtom som huvudvärk. Sådan här typ av värk beror ofta på flera orsaker såsom statiskt tunga belastningar och för lite träning och rörelse i vardagen. Andra saker som man vet ökar risken för smärta i nacken är stress, ångest, oro och sömnbrist. Dessa faktorer både ökar risken för att utveckla smärta men kan också göra besväret värre genom att t.ex. vara stressad som leder till att man går och spänner sig och då ökar ömheten i muskulatur.

Din nackvärk kan bero på flertalet olika saker och dina besvär kan vara helt olika jämfört med någon annans, men värken är väldigt sällan på grund av något farligt.

Vad skall jag göra om jag har ont i nacken?

Som tidigare nämnt är det viktigt att vara lugn, i de allra flesta fallen kommer det gå över av sig självt, men är du orolig, får en typ av värk som du inte känner igen sedan tidigare så skall du uppsöka någon som kan hjälpa dig och göra en ordentlig undersökning. Det är viktigt att försöka att inte gå runt och spänna sig och aktivitet och rörelser som känns bra är alltid att rekommendera. Försök undvik att direkt provocera din värk, träna, gå promenader eller andra rörelser som känns bra är något du kontinuerligt skall göra. Undvik bli stillasittande i soffan hemma och sov mycket för att låta kroppen återhämta sig och läka.

Vad kan vi hjälpa dig med?

Vi på Smålands rygg och idrottsklinik kan hjälpa dig genom att vi lyssnar noggrant på vad som har hänt, vi undersöker och försöker hitta orsaken eller orsakerna som kan ha gett dig dessa besvär. Efter detta bedömer vi vad som kan hjälpa dig bäst genom både behandling med flertalet olika manuella tekniker men även rehabträning och övningar som är anpassade för just dig.

Axelbesvär

Smärta i axeln är det tredje vanligaste muskeloskeletala besväret som patienter söker någon form av vårdgivare för och den vanligaste orsaken till smärtan är det man kallar för subakromiellt smärtsyndrom, även kallat i folkmun för impingement. Man vet inte riktigt vad detta beror på i dagsläget och tidigare har man trott att det beror på en inklämning av axelns senor som ger smärta (därav namnet impingement) men senare forskning har hittat ett stort stöd för att detta inte är den huvudsakliga orsaken.

Varför får jag då ont?

Smärtan i axeln debuterar oftast efter att man har på ett eller annat sätt överbelastat axeln vilket skapar en irritation och svullnad av senvävnaden i axeln. Detta gör att man vanligtvis har ont när man lyfter armen över 90 grader, stelhet och ont på morgonen och efter vila samt kraftigt ökad värk efter belastande aktivitet såsom arbetsuppgifter, tung träning eller liknande

Risken för att drabbas av axelsmärta ökas av flertalet olika faktorer såsom genetik, sjukdomar som diabetes och övervikt. En underbelastning av axeln i form av inaktivitet och för lite träning ökar också risken då axeln blir mer utsatt och känslig för den belastning som den utsätts för i vardagen under jobb etc.

Hur blir jag av med det?

Subakromiell smärta/impingement tar oftast tid innan det blir bra, man brukar säga minst 3 månaders rehabträning men enligt statistik så har cirka en tredjedel av alla som får ont någon form av fortsatta besvär eller känner att de inte är helt återställda efter 1 års tid oavsett vad för behandling eller hjälp de har fått. Det som är positivt är att det blir tillslut bra.

Den bästa behandlingen över tid mot axelsmärta är rehabiliteringsträning, man kan även för att minska värken under rehabiliteringen behandla med kortisoninjektioner, massage och stötvåg.

Vi på Smålands rygg och idrottsklinik kan hjälpa dig genom att vi gör en grundlig anamnes och undersökning, utefter det så anpassar vi både behandling och rehabiliteringsträning utefter dina mål, krav och vad du behöver jobba på för att på ett så effektivt sätt som möjligt hjälpa dig bli smärtfri.

 

Nu är det dags för Patrick att presenteras för er!

Patrick arbetar som naprapat på klinikerna i både Eksjö och Nässjö. I sin yrkesroll strävar han alltid efter att hitta grundorsaken till patientens besvär, samt att ge individanpassade verktyg för att minska risken för återfall. Han har flera års erfarenhet av att undersöka, behandla och rehabilitera nack- och ryggrelaterade besvär. Patrick har även ett stort intresse för idrottsskador och är vidareutbildad inom idrottsmedicin. Han kan hjälpa både dig som är elitaktiv såväl som motionär.🏋️‍♂️🏃‍♂️🏃‍♀️

Du kan boka din tid hos Patrick eller hos övriga teamet på våran hemsida smalandsrygg.se, länk finns i vår bio!👏👌🏻
... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook

Nästa person i vårt glada och härliga gäng är Simon Brüggemann 😀

Simon är en glad och ambitiös 26 åring som precis har köpt en liten gård utanför Eksjö där han bor med sin fru Petronella. Till vardags brinner Simon för att umgås med familj och vänner, livet på landet, att vara ute i skog och mark samt träning av olika slag.

Simon är i sitt yrke mycket intresserad av att jobba med idrottsmedicin🏋️‍♂️, rygg och nacksmärta samt att hitta greppbara och bra förklaringsmodeller till patientens problem. Detta för att man därifrån tillsammans ska kunna göra en bra plan för hur besvären ska bli bättre, nu och i framtiden. 🌟

Du kan boka din tid hos Simon eller hos övriga teamet via vår hemsida smalandsrygg.se, länk finns i vår bio!
#naprapat #fysio #idrott #rehab #hälsa #träning
... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook

Nästa person i vår teampresentation är Martin!
Martin är Leg. Naprapat och är framförallt verksam i Nässjö.
Han är vidareutbildad inom idrottsmedicin och och har gjort flertalet idrottsuppdrag där han bland annat var landslagsfysio för Svenska basketbollförbundets u16 och u18 lag under säsongen 2015-2016⛹️‍♂️. Han har även deltagit på vidareutbildning inom smärtfysiologi och långvarig smärtproblematik.
Utöver de praktiska arbeten som fysio och naprapat har Martin varit involverad som forskningsassistent på Karolinska institutet, och varit involverad i ett forskningsprojekt där man försöker kartlägga riskfaktorer för skador hos unga kvinnliga fotbollspelare.⚽️🏃‍♀️
Martin behandlar och rehabiliterar både idrottsrelaterade skador, rygg-, nack- och axelsmärtor samt långvarig smärta😊
Ni kan boka tid hos Martin eller hos övriga teamet via vår hemsida smalandsrygg.se, länk finns i vår bio!
#naprapat #fysio #idrott #rehab #träning #hälsa #painscience
... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook

Vi tycker att det är dags för en presentation av teamet och först ut blir vår alldeles egna Petter!😀
Petter startade Smålands rygg och idrottsklink -94 och har sedan dess samlat på sig en lång erfarenhet.
Han har vidareutbildat sig inom biomekanik och idrottsskador, han har även jobbat som landslagsnaprapat i Svenska fotbollförbundet för juniorlagen mellan 2003-2009!
Petter har under sina år specialiserat sig på både nack och ryggbesvär men även idrottsrelaterade skador🏃‍♂️🤕

Ni kan boka tid hos Petter eller hos övriga teamet via våran hemsida smalandrygg.se, länk finns i vår bio!
#naprapat #hälsa #rehab #idrott #träning
... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook

Nu finns vi äntligen på instagram!
Tanken är att vi här skall dela med oss av nyheter, uppdateringar, tips och tricks och andra råd! Sprid gärna vidare och följ oss här för att hålla er uppdaterade om vad det senaste är hos oss! Vi heter smalandsryggochidrottsklinik!
Välkommen😀⭐️
#smålandsnaprapat #rehab #naprapat #sjukgymnastik #träning #träningsglädje
... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook

© Copyright 2016 Smålands rygg- och idrottsklinik