Smålands Rygg- & Idrottsklinik
Nacke & axlar

Värk i Nacke och axlar

Smärta i nacke och nackspärr

I vardagligt tal kallas plötslig smärta i nacke och axlar för ”nackspärr”. Nackspärren kan innebära smärta, värk eller nedsatt rörlighet i nacken. Detta kan vara mycket obehagligt och göra ont, men du som får det kan vara lugn, det blir i de allra flesta fallen helt bra av sig självt.

Vad beror nackspärr på

Smärta i nacke och skuldra kan precis som övriga delen av ryggen bero på flera olika orsaker. Det kan komma från överbelastning av muskler, disk eller lederna i nacken vilket skapar en irritation i området, när man då vrider på huvudet så signalerar kroppens varningsreceptorer om potentiell fara, vilket gör att musklerna runt området blir väldigt spänt och du kan uppleva smärta och stelhet.

Liknande symtom kan ske om man får irritation av nervrot i halskotpelaren som kan bero på t.ex. diskbuktning/bråck, pålagringar i ligament som gör utrymmet trångt (stenos) m.fl. Detta är inte heller farligt men det kan skilja i tid tills förbättring samt råden om vad man skall göra åt det och därför rekommenderar vi att du skall söka hjälp för att få rätt råd och vård.

Värk i nacken

All värk i nacken kommer inte så plötsligt eller ter sig så kraftigt som en nackspärr, en stor del av smärtan i nacken kan uppkomma gradvis och öka över tid, den kan även ge upphov till symtom som huvudvärk. Sådan här typ av värk beror ofta på flera orsaker såsom statiskt tunga belastningar och för lite träning och rörelse i vardagen. Andra saker som man vet ökar risken för smärta i nacken är stress, ångest, oro och sömnbrist. Dessa faktorer både ökar risken för att utveckla smärta men kan också göra besväret värre genom att t.ex. vara stressad som leder till att man går och spänner sig och då ökar ömheten i muskulatur.

Din nackvärk kan bero på flertalet olika saker och dina besvär kan vara helt olika jämfört med någon annans, men värken är väldigt sällan på grund av något farligt.

Vad skall jag göra om jag har ont i nacken?

Som tidigare nämnt är det viktigt att vara lugn, i de allra flesta fallen kommer det gå över av sig självt, men är du orolig, får en typ av värk som du inte känner igen sedan tidigare så skall du uppsöka någon som kan hjälpa dig och göra en ordentlig undersökning. Det är viktigt att försöka att inte gå runt och spänna sig och aktivitet och rörelser som känns bra är alltid att rekommendera. Försök undvik att direkt provocera din värk, träna, gå promenader eller andra rörelser som känns bra är något du kontinuerligt skall göra. Undvik bli stillasittande i soffan hemma och sov mycket för att låta kroppen återhämta sig och läka.

Vad kan vi hjälpa dig med?

Vi på Smålands rygg och idrottsklinik kan hjälpa dig genom att vi lyssnar noggrant på vad som har hänt, vi undersöker och försöker hitta orsaken eller orsakerna som kan ha gett dig dessa besvär. Efter detta bedömer vi vad som kan hjälpa dig bäst genom både behandling med flertalet olika manuella tekniker men även rehabträning och övningar som är anpassade för just dig.

Axelbesvär

Smärta i axeln är det tredje vanligaste muskeloskeletala besväret som patienter söker någon form av vårdgivare för och den vanligaste orsaken till smärtan är det man kallar för subakromiellt smärtsyndrom, även kallat i folkmun för impingement. Man vet inte riktigt vad detta beror på i dagsläget och tidigare har man trott att det beror på en inklämning av axelns senor som ger smärta (därav namnet impingement) men senare forskning har hittat ett stort stöd för att detta inte är den huvudsakliga orsaken.

Varför får jag då ont?

Smärtan i axeln debuterar oftast efter att man har på ett eller annat sätt överbelastat axeln vilket skapar en irritation och svullnad av senvävnaden i axeln. Detta gör att man vanligtvis har ont när man lyfter armen över 90 grader, stelhet och ont på morgonen och efter vila samt kraftigt ökad värk efter belastande aktivitet såsom arbetsuppgifter, tung träning eller liknande

Risken för att drabbas av axelsmärta ökas av flertalet olika faktorer såsom genetik, sjukdomar som diabetes och övervikt. En underbelastning av axeln i form av inaktivitet och för lite träning ökar också risken då axeln blir mer utsatt och känslig för den belastning som den utsätts för i vardagen under jobb etc.

Hur blir jag av med det?

Subakromiell smärta/impingement tar oftast tid innan det blir bra, man brukar säga minst 3 månaders rehabträning men enligt statistik så har cirka en tredjedel av alla som får ont någon form av fortsatta besvär eller känner att de inte är helt återställda efter 1 års tid oavsett vad för behandling eller hjälp de har fått. Det som är positivt är att det blir tillslut bra.

Den bästa behandlingen över tid mot axelsmärta är rehabiliteringsträning, man kan även för att minska värken under rehabiliteringen behandla med kortisoninjektioner, massage och stötvåg.

Vi på Smålands rygg och idrottsklinik kan hjälpa dig genom att vi gör en grundlig anamnes och undersökning, utefter det så anpassar vi både behandling och rehabiliteringsträning utefter dina mål, krav och vad du behöver jobba på för att på ett så effektivt sätt som möjligt hjälpa dig bli smärtfri.

 

Visa på Facebook

Äntligen dags för en onsdagsövning!🥳
Känner du dig stel i benen eller ryggen? Kanske precis som Martin i videon är stel i axlarna? Då är detta en väldigt bra övning för hela kroppen där man får kombinera både rörlighet och styrka😍 vill man så kan man göra armhävningen på knäna för att minska tyngden.
Att tänka på när man gör övningen:
-Gör efter din egna förmåga
- Gå bara så långt där det känns okej, det skall inte göra ont.
- tänk på andningen och slappna av.
-Njut av känslan att röra på sig😍

Gör 4-6 repetitioner och man kan upprepa detta 2-3 gånger om man vill!
Härlig övningen på kontoret för att ladda batterierna eller perfekt för att få tillbaka lite energi när du kommit hem👍🏻
Lycka till och ha en superhärlig onsdag!🥳👑🌟
... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook

Nu är Martin påväg hem från en lång och spännande dag i Stockholm! Han har deltagit i en podcast🎧🎤 där han tillsammans med sin goda vän Nathan pratar om axelsmärta, hur forskningen ser ut på detta området och hur vårdgivare som sjukgymnaster och Naprapater kan tänka vid handläggning av dessa patienter!😀 Detta är första gången Martin har spelat in en podcast och känner sig nöjd med dagens inspelning, men är nu riktigt trött😴
#science #naprapat #sjukgymnast #rehab #träning #hälsa #podcast
... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook

2 månader sedan

Smålands rygg- & idrottsklinik

Hos oss på Smålands rygg och Idrottsklinik är vidareutbildning en central del i verksamheten och en självklarhet för oss, för att ge er patienter en kvalitetssäkrad vård med hänsyn till den senaste forskningen!🌟 under hela förra veckan var vår Patrik på steg 2 utbildning inom idrottsmedicin som anordnas av Svensk förening för fysisk aktivitet och idrottsmedicin där han har genomgått 5 heldagar med föreläsningar inom fysisk aktivitet och medicin! Han är nu tillbaka på kliniken denna veckan med ny kunskap, ännu mer motivation och kompetens för att kunna hjälpa dig med dina besvär🤩

Vill du boka tid hos Patrik eller övriga teamet så kan du göra detta via vår hemsida smalandsrygg.se. Länk finns i bio!😀
#utbildning #idrottsmedicin #fysiskaktivitet #hälsa #naprapat #sjukgymnast @ Smålands rygg- & idrottsklinik
... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook

Nu är det vår sjukgymnast Fredriks tur för en presentation👏

Fredrik har arbetat som Legitimerad Sjukgymnast sedan 2006. Blev fast anställd på kliniken 2017. Han är till största delen stationerad i Eksjö. Fredrik jobbar sjukgymnast för Nässjö Basket och Svenska Orienteringslandslaget sedan flera år tillbaka. ”-Det är en fantastiskt möjlighet att få jobba med idrottare på högsta elitnivå, vilket var en dröm när jag påbörjade min utbildning 2003!”.
Idrottsrelaterade skador har alltid varit ett stort intresseområde och sedan flera år tillbaka kan han titulera sig Certified Sports Physiotherapist (CSPT). I våras tog Fredrik examen i Muskeloskeletal Ultraljudsdiagnostik och fördjupningsutbildning i ultraljudsledd injektionsteknik. Ultraljudet används för att på ett mer exakt sätt kunna bekräfta undersökningsresultatet. Fredrik använder även ultraljudet när han sätter injektioner. I sina bedömningar försöker han hela tiden jobba efter en helhetstänk för att få till en långsiktig hållbar behandling.

För att boka en tid till Fredrik eller övriga teamet så kan ni gå in på vår hemsida smalandsrygg.se! Länk finns i vår bio!🏋️‍♂️⛹️‍♂️🏃‍♀️
#ultraljud #sjukgymnast #naprapat #hälsa #träning #idrott #rehab
... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook

© Copyright 2016 Smålands rygg- och idrottsklinik