Smålands Rygg- & Idrottsklinik
Nackvärk

Värk i Nacke och axlar

Smärta i nacke och nackspärr

I vardagligt tal kallas plötslig smärta i nacke och axlar för ”nackspärr”. Nackspärren kan innebära smärta, värk eller nedsatt rörlighet i nacken. Detta kan vara mycket obehagligt och göra ont, men du som får det kan vara lugn, det blir i de allra flesta fallen helt bra av sig självt.

Vad beror nackspärr på

Smärta i nacke och skuldra kan precis som övriga delen av ryggen bero på flera olika orsaker. Det kan komma från överbelastning av muskler, disk eller lederna i nacken vilket skapar en irritation i området, när man då vrider på huvudet så signalerar kroppens varningsreceptorer om potentiell fara, vilket gör att musklerna runt området blir väldigt spänt och du kan uppleva smärta och stelhet.

Liknande symtom kan ske om man får irritation av nervrot i halskotpelaren som kan bero på t.ex. diskbuktning/bråck, pålagringar i ligament som gör utrymmet trångt (stenos) m.fl. Detta är inte heller farligt men det kan skilja i tid tills förbättring samt råden om vad man skall göra åt det och därför rekommenderar vi att du skall söka hjälp för att få rätt råd och vård.

Värk i nacken

All värk i nacken kommer inte så plötsligt eller ter sig så kraftigt som en nackspärr, en stor del av smärtan i nacken kan uppkomma gradvis och öka över tid, den kan även ge upphov till symtom som huvudvärk. Sådan här typ av värk beror ofta på flera orsaker såsom statiskt tunga belastningar och för lite träning och rörelse i vardagen. Andra saker som man vet ökar risken för smärta i nacken är stress, ångest, oro och sömnbrist. Dessa faktorer både ökar risken för att utveckla smärta men kan också göra besväret värre genom att t.ex. vara stressad som leder till att man går och spänner sig och då ökar ömheten i muskulatur.Din nackvärk kan bero på flertalet olika saker och dina besvär kan vara helt olika jämfört med någon annans, men värken är väldigt sällan på grund av något farligt.

Vad skall jag göra om jag har ont i nacken?

Som tidigare nämnt är det viktigt att vara lugn, i de allra flesta fallen kommer det gå över av sig självt, men är du orolig, får en typ av värk som du inte känner igen sedan tidigare så skall du uppsöka någon som kan hjälpa dig och göra en ordentlig undersökning. Det är viktigt att försöka att inte gå runt och spänna sig och aktivitet och rörelser som känns bra är alltid att rekommendera. Försök undvik att direkt provocera din värk, träna, gå promenader eller andra rörelser som känns bra är något du kontinuerligt skall göra. Undvik bli stillasittande i soffan hemma och sov mycket för att låta kroppen återhämta sig och läka.

Vad kan vi hjälpa dig med?

Vi på Smålands rygg och idrottsklinik kan hjälpa dig genom att vi lyssnar noggrant på vad som har hänt, vi undersöker och försöker hitta orsaken eller orsakerna som kan ha gett dig dessa besvär. Efter detta bedömer vi vad som kan hjälpa dig bäst genom både behandling med flertalet olika manuella tekniker men även rehabträning och övningar som är anpassade för just dig.

 

Nu har den mycket duktiga och trevliga naprapaten Simon Brüggemann från Smålands Rygg & Idrottsklinik börjat ta emot sina kunder hos oss! 🌟
Det gläder både kunder och oss 🤩

Ni bokar er via deras hemsida www.smalandsrygg.se
Varmt välkomna!
... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook

4:e maj öppnar vi en ny klinik i Vetlanda.
Brogårdsgatan 2 D i anslutning till GYMVetlanda.
Nu finns vi i Nässjö, Eksjö och Vetlanda
... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook

4 månader sedan

Smålands rygg- & idrottsklinik

Smålands rygg- & idrottskliniks omslagsfoto ... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook

4 månader sedan

Smålands rygg- & idrottsklinik

Smålands rygg- & idrottsklinik ... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook

Morgonstel? Känner du dig stel eller kanske bara trött på morgonen?
Ta 2 minuter och ställ dig upp och gör denna rörelseserie, upprepa flera ggr om du vill och känner för! Utmärkt sätt att få litet avbrott och få ny energi! Utför 5 repetitioner på varje övning och repetera 2-3 ggr. Lycka till!😀💪🏋️‍♂️ (videon är snabbspolad) #naprapat #sjukgymnast #rörelseglädje #movement
... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook

© Copyright 2020 Smålands rygg- och idrottsklinik