Smålands Rygg- & Idrottsklinik
Nacke & axlar

Nacke och axlar / Nackspärr

Smärta i axlar och nacke (nackspärr)

I vardagligt tal kallas plötslig smärta i nacke och axlar för ”nackspärr”. Nackspärren kan innebära smärta, värk eller nedsatt funktion i nacke och skuldra var för sig – eller i båda kroppsdelarna samtidigt. Besvären kan bli återkommande om du har så kallade ”muskulära obalanser” vilket innebär att du tränar för lite och har ett statiskt arbete.

Vad beror nackspärr på

Smärta i nacke och skuldra beror vanligen på en felaktig arbetsställning eller långvarig ensidig belastning (kan vara både fysisk och psykosocial). Det kan innebära att en obalans uppstår mellan skuldra och bröstmuskulatur vilket leder till trötta och svaga muskler i skuldran. Ofta uppstår så kallade triggerpunkter som kan ge lokala smärtor men även pirrningar och domningar oftast i den arm som du använder mest.

Kotpelaren påverkas mycket av huvudets hållning. Hålls huvudet för långt fram kommer kotorna mellan skuldrorna att gå bakåt. Resultatet blir att skulderbladen roterar framåt/utåt vilket medför spända muskler från skuldran upp mot nacken.

Axelbesvär

Förutom arbete med armarna ovanför axelhöjd är terminalarbete en vanlig orsak till axelbesvär. Konstruktionen hos många tangentbord medför ofta att överarmen roteras utåt. Det gör att axelleden befinner sig mycket nära sitt yttersta läge, samt att ett flertal muskler får arbeta i ett spänt och maximalt förkortat läge. Följden blir att såväl axelleden som musklerna får arbeta under mycket ogynnsamma förhållanden, vilket leder till att smärta och stelhet uppstår. Finmotoriskt arbete med händerna ger också en statisk belasting på skuldermuskulaturen.

Hur blir jag av med det?

Det är viktigt att finna en så avslappnad och naturlig arbetsställning som möjligt. Blir du fort trött i musklerna sitter du förmodligen fel. En annan orsak kan vara att samspelet mellan muskler och leder, på grund av långvarigt ensidigt arbete, ej fungerar tillfredsställande. En naprapat hjälper dig att finna och åtgärda grundorsaken.

© Copyright 2016 Smålands rygg- och idrottsklinik