Smålands Rygg- & Idrottsklinik
Nacke & axlar

Värk i Nacke och axlar

Smärta i nacke och nackspärr

I vardagligt tal kallas plötslig smärta i nacke och axlar för ”nackspärr”. Nackspärren kan innebära smärta, värk eller nedsatt rörlighet i nacken. Detta kan vara mycket obehagligt och göra ont, men du som får det kan vara lugn, det blir i de allra flesta fallen helt bra av sig självt.

Vad beror nackspärr på

Smärta i nacke och skuldra kan precis som övriga delen av ryggen bero på flera olika orsaker. Det kan komma från överbelastning av muskler, disk eller lederna i nacken vilket skapar en irritation i området, när man då vrider på huvudet så signalerar kroppens varningsreceptorer om potentiell fara, vilket gör att musklerna runt området blir väldigt spänt och du kan uppleva smärta och stelhet.

Liknande symtom kan ske om man får irritation av nervrot i halskotpelaren som kan bero på t.ex. diskbuktning/bråck, pålagringar i ligament som gör utrymmet trångt (stenos) m.fl. Detta är inte heller farligt men det kan skilja i tid tills förbättring samt råden om vad man skall göra åt det och därför rekommenderar vi att du skall söka hjälp för att få rätt råd och vård.

Värk i nacken

All värk i nacken kommer inte så plötsligt eller ter sig så kraftigt som en nackspärr, en stor del av smärtan i nacken kan uppkomma gradvis och öka över tid, den kan även ge upphov till symtom som huvudvärk. Sådan här typ av värk beror ofta på flera orsaker såsom statiskt tunga belastningar och för lite träning och rörelse i vardagen. Andra saker som man vet ökar risken för smärta i nacken är stress, ångest, oro och sömnbrist. Dessa faktorer både ökar risken för att utveckla smärta men kan också göra besväret värre genom att t.ex. vara stressad som leder till att man går och spänner sig och då ökar ömheten i muskulatur.

Din nackvärk kan bero på flertalet olika saker och dina besvär kan vara helt olika jämfört med någon annans, men värken är väldigt sällan på grund av något farligt.

Vad skall jag göra om jag har ont i nacken?

Som tidigare nämnt är det viktigt att vara lugn, i de allra flesta fallen kommer det gå över av sig självt, men är du orolig, får en typ av värk som du inte känner igen sedan tidigare så skall du uppsöka någon som kan hjälpa dig och göra en ordentlig undersökning. Det är viktigt att försöka att inte gå runt och spänna sig och aktivitet och rörelser som känns bra är alltid att rekommendera. Försök undvik att direkt provocera din värk, träna, gå promenader eller andra rörelser som känns bra är något du kontinuerligt skall göra. Undvik bli stillasittande i soffan hemma och sov mycket för att låta kroppen återhämta sig och läka.

Vad kan vi hjälpa dig med?

Vi på Smålands rygg och idrottsklinik kan hjälpa dig genom att vi lyssnar noggrant på vad som har hänt, vi undersöker och försöker hitta orsaken eller orsakerna som kan ha gett dig dessa besvär. Efter detta bedömer vi vad som kan hjälpa dig bäst genom både behandling med flertalet olika manuella tekniker men även rehabträning och övningar som är anpassade för just dig.

Axelbesvär

Smärta i axeln är det tredje vanligaste muskeloskeletala besväret som patienter söker någon form av vårdgivare för och den vanligaste orsaken till smärtan är det man kallar för subakromiellt smärtsyndrom, även kallat i folkmun för impingement. Man vet inte riktigt vad detta beror på i dagsläget och tidigare har man trott att det beror på en inklämning av axelns senor som ger smärta (därav namnet impingement) men senare forskning har hittat ett stort stöd för att detta inte är den huvudsakliga orsaken.

Varför får jag då ont?

Smärtan i axeln debuterar oftast efter att man har på ett eller annat sätt överbelastat axeln vilket skapar en irritation och svullnad av senvävnaden i axeln. Detta gör att man vanligtvis har ont när man lyfter armen över 90 grader, stelhet och ont på morgonen och efter vila samt kraftigt ökad värk efter belastande aktivitet såsom arbetsuppgifter, tung träning eller liknande

Risken för att drabbas av axelsmärta ökas av flertalet olika faktorer såsom genetik, sjukdomar som diabetes och övervikt. En underbelastning av axeln i form av inaktivitet och för lite träning ökar också risken då axeln blir mer utsatt och känslig för den belastning som den utsätts för i vardagen under jobb etc.

Hur blir jag av med det?

Subakromiell smärta/impingement tar oftast tid innan det blir bra, man brukar säga minst 3 månaders rehabträning men enligt statistik så har cirka en tredjedel av alla som får ont någon form av fortsatta besvär eller känner att de inte är helt återställda efter 1 års tid oavsett vad för behandling eller hjälp de har fått. Det som är positivt är att det blir tillslut bra.

Den bästa behandlingen över tid mot axelsmärta är rehabiliteringsträning, man kan även för att minska värken under rehabiliteringen behandla med kortisoninjektioner, massage och stötvåg.

Vi på Smålands rygg och idrottsklinik kan hjälpa dig genom att vi gör en grundlig anamnes och undersökning, utefter det så anpassar vi både behandling och rehabiliteringsträning utefter dina mål, krav och vad du behöver jobba på för att på ett så effektivt sätt som möjligt hjälpa dig bli smärtfri.

 

Morgonstel? Känner du dig stel eller kanske bara trött på morgonen?
Ta 2 minuter och ställ dig upp och gör denna rörelseserie, upprepa flera ggr om du vill och känner för! Utmärkt sätt att få litet avbrott och få ny energi! Utför 5 repetitioner på varje övning och repetera 2-3 ggr. Lycka till!😀💪🏋️‍♂️ (videon är snabbspolad) #naprapat #sjukgymnast #rörelseglädje #movement
... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook

Börja morgonen med lite rörelser och få en bättre start på dagen! Perfekt om man känner sig stel, gå så djupt som du känner dig bekväm med och njut av den stretchande känslan i bröstryggen, axlar och mellan skulderbladen! Lycka till!😀 ... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook

2 månader sedan

Smålands rygg- & idrottsklinik

I helgen var Patrick och Petter i Stockholm på Svenska fotbollsförbundets idrottsmedicinska konferens där de lyssnade på många spännande föreläsningar, bland annat på Gil Rodas som är ansvarig läkare för FC Barcelona! En mycket givande och spännande helg!
#fotboll #idrottsmedicin #naprapat @ Smålands rygg- & idrottsklinik
... Visa merVisa mindre

Visa på Facebook
Visa på Facebook

© Copyright 2016 Smålands rygg- och idrottsklinik